Share on Facebook
Da li igrate šah, ili barem imate pojma o ovoj fascinantnoj sportskoj igri? Tada ćete biti vrlo znatiželjni da posetite orginalno mesto Elista (glavni grad Kalmikije). U jugoistočnom delu grada Elista je "Šah grad". Šah je vrlo popularan u Kalmikiji. Bivši predsednik Kirsan Iliumzhinov, veliki zaljubljenik u šah,koji je ujedno bio i predsednik FIDE, došao je na ideju da napravi prestonicu posvećeni njegovoj velikoj pasiji. Ova zabavna atrakcija izgrađena je 1998. godine za 33. Svetsku šahovsku olimpijadu. Grad projektovao tim arhitekata S. Kurneeva i A. Amninova Boschaeva. Drugi službeni naziv grada je legendarni i književni: Novi Vasyuki. U ovom malom gradu, arhitekti i kipari su svoja dela posvetili šahu. Posvuda se mogu videti različite skulpture na temu šaha. U središtu grada je šah palata (muzej šaha) sa staklenom kupolom, a na ulazu u grad je spomenik Ostap Bender i 12 stolica. Na području grada je u svetu jedini muzej posvečen šahovskom velemajstoru Mihajlu Talj. Šetajući ulicama grada Šah, imate osećaj da niste u Kalmikiji, već u malom predgrađu Evrope. Grad je domaćini mnogih međunarodnih turnira i takmičenja vezani za omiljeni sport u Kalmikiji (šah u Kalmikiji je uključen u školski program). Šah grad - jedna od znamenitosti u Kalmikiji, meka za ljubitelje igre kraljeva.
*** Kalmikija je autonomna republika u sastavu Ruske Federacije, smeštana u međurečju reka Volge i Dona. Glavni grad republike je Elista.
*** Ostap Bender je glavni junak više satiričnih romana sovjetskih pisaca Iljfa i Petrova, među kojima su najznačajniji “ Zlatno tele “ i “ Dvanaest stolica”.
dislike
1