Share on Facebook
Ako želite napraviti brzi obilazak Holandije, možete to učiniti u parku minijatura Madurodam, koji se nalazi u Hagu, u popularnom primorskom letovalištu Ševeningenu. Minijaturni grad-muzej je urađen u razmeri 1:25. U ovom parku se nalaze kopije iz različitih delova Holandije, poznatih zgrada i objekata. Madurodam je najveći grad minijatura na svetu. Sagrađena je 1952. godine, a autor i arhitekta neobičnog grada je Siebe Jan Baum. Većina objekata su izrađeni od plastike, za izgradnju pojedinih objekata utrošeno je oko četiri godine. Madurodam se sastoji od više od 700 modela kuća, mostova, automobila i vozova, a na njegove ulice je postavljeno oko 13.000 figura meštana. Brigu o gradu Madurodam osigurava stalno zaposlenih 35 ljudi. Minijaturni grad Madurodam ima razvijenu infrastrukturu - tu su muzeji, crkve, vladine zgrade, velika preduzeća i tvornica Holland, kao i mnoge druge poznate građevine iz različitih delova Holandije. Zanimljivo, Madurodam čak ima svog gradonačelnika. Od 1952. do 1980.godine ovu dužnost je obavljala počasno princeza Beatrisa, koja je sada njegov zaštitnik. Dužnosti gradonačelnika uključuje svečano otvaranje novih modela i eksponata. Sada gradonačelnika bira Veće mladih srednjoškolaca Haga. Madurodam - jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija, koju redovito posećuje velik broj gostiju iz celog sveta.
Minijaturni grad Madurodam u HaguPogledajte sve slike
dislike
0
 
Share on Facebook
Hram (khurul) "Zlatno prebivalište Buddhe Shakyamunija" nalazi se u Elista, glavnom gradu republike Kalmikiji, Rusija. Ruska republika Kalmikija je jedina regija u Evropi gde je budizam dominantna religija. Zgrada budističkog hram je veličanstvena po svojoj veličini, a izgrađena je od belog mermera u stilu budističke kulture. Arhitektonski plan hrama ima oblik mandalu. Zgrada je okružena 17 khurul pagode s kipovima velikih budističkih učitelja Nalanda. Glavni hram cilj-syume visina 51 metar, nalazi se na sedam metara nadmorske visine, tako da je vidljiv iz svakog dela grada Elista. Glavni ulaz u hrama "Zlatno prebivalište Buddhe Shakyamunija" čuvari su lavovi, njihova boja je karakteristika budističke boje - belo i zelena. Hram ( khurul) ima 7 spratova. Na prvom je biblioteka, muzej i velika sala za prijem vernika. Drugi – sala za molitvu u kojoj je 9 metara visokog kipa Bude Sakyamunija, ukrašen zlatom i dijamantima. Na trećem spratu, sobe za prijem vernika, gde su redovnici, doktor tibetanske medicine i astrologije. Četvrti sprat - rezidencija šefa Budistički Kalmikiji Telo Tulku Rinpoche i mala sala. Na petom spratu - rezidencija njegove Svetosti Dalaj Lama XIV Tenzin Gyatsa. Na šestom, postoji poslovni prostor. Na sedmom sobe za meditacija, koje mogu pohađati samo klerike. U središnjem khurul možete se upoznati sa budističkom kulturom, naučiti karakteristike i običaje religije. Hram impresionira svojom lepotom. Budistički hram (Elista), poseti godišnje više hiljada turista iz svih krajeva Rusije i inostranstva.
Najveći budistički hram u Rusiji i EvropiPogledajte sve slike
dislike
1
 
Share on Facebook
Najskuplji začin na svetu je šafran. Šafran se često naziva '' kraljevski začin ''. Kilogram šafrana staje oko 2700 dolara. Visoka cena je zbog složenosti proizvodnje ovog začina: ona se dobiva od stigme cveta Crocus semena, koji su samo tri u svakom cvetu.
Nudimo malu kolekciju zanimljivosti – najskupljih namirnica na svetu. Pročitajte ove zanimljive informacije i činjenice, te ako vam se dopadaju podelite ih sa svojim prijateljima!
7. Mala kolekcija zanimljivostiPogledajte sve slike
dislike
0
 
Share on Facebook
Jedna od glavnih atrakcija u meksičkom gradu Toluka je Botanički vrt Kosmovitral, zidovi i plafon su ukrašeni prekrasnim vitražima. Metalna struktura postoječeg Kosmovitrala je delo inženjera Manuel Arriata. Izgrađena je 1910. godine, za proslavu godišnjice nezvisnosti Meksika. Do 1975. godine u zgradi je bio tržni centar, te je zatvoren. Autor projekta za obnovu zgrade i pretvaranje u botanički vrt je Leopoldo Flores, lokalni umetnik koji je pokrenuo osnivanje ovog arhitektonskog remek-dela. Ime botanički vrt sastoji od kombinacije dve reči - prostor i staklo (Kosmovitral). Središnji vitraž prikazuje muškarca rođenog od plamena i zove se čovek-Sunce (Hombre Sol). Vitražima umetnik prikazuje odnos između čoveka i svemira u biljnom svetu. U vrtu je zasađeno oko 500 vrsta biljaka iz Meksika i sveta, uključujući ljiljane, ruže, orhideje i retkim meksičkim čempresima i papratima. Popularnost ovog botaničkog vrta je postala toliko velika da je postao simbol za grad i zemlju. Vrt poseti više hiljadu posetilaca svake godine, više od 95 posto njih su stanovnici Meksika, a zgrada Kosmovitral je malo poznata izvan zemlje. Ali, to je spomenik kulture od svetskog značaja i deo kolektivnog nasleđa čovečanstva.
Kosmovitral - botanički vrt  sa prekrasnim vitražima u MeksikuPogledajte sve slike
dislike
2
 
Share on Facebook
U svetu ima mnogo zanimljivih jezera, koji nas iznenađuju, svojom lepotom, veličinom, retke flore i faune i jedinstvenim sastavom vode. Pegavo jezero smešteno u Kanadi ima vrlo neobičan izgled, veoma redak prirodni fenomen, koga lokalni Indijanci zovu "Pegavo jezero”. Neobično Pegavo jezero nalazi se u kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija u blizini grada Osojus. Posebnost ovog jezera leži u činjenici da je u njegovoj vodi velika koncentracija minerala. Pegavo jzero sadrži najveću količinu minerala u svetu (uključujući sva jezera), magnezijum sulfat, natrijum sulfat i kalcijum, kao i brojne druge supstance, kao što su srebro i titan. Jedinstveni sastav velike količine minerala stvaraju na jezeru predivne raznobojne mrlje ili pege. Za Indijance Pegavo jezero oduvek je bilo svetinja. Prema legendi, njegove vode su lečile rane vojnika u odlučujućim bitkama između lokalnih plemena. Moramo reći da velika koncentracija minerala u vodi jezera stvarno ima jak terapeutski efekat. Zanimljivo da je 40 godina jezero bilo u privatnom vlasništvu lokalnog zemljoradnika Ernest Smith. Godine 1979., odlučio je sagraditi naselje na njemu, ali su se tome protivili Indijanci. Indijanci su želali kupiti ovo mesto, jer za njih je to svetinja, to su uspeli tek nakon 20 godina. U 2001. godini, 22 hektara jezera i njegova okolina su prodati Indijancima za 720 hiljada dolara. Pegavo jezero Kliuk privlači svojim neobičnim izgledom veliki broj turista.
Pegavo jezero Kliuk u KanadiPogledajte sve slike
dislike
1
 
Share on Facebook
Portugal se od drugih evropskih zemalja izdvaja tradicijom i bogatstvom ukrašavanja fasada zgrada pločicama - azulejos kao specifičnim dekorativnim elementom. Poreklo portugalskih pločica azulejos povezan je sa tradicijama drevnog Istoka. Prvi azulejos dolazi u Portugal iz Andaluzije, gde su ga koristili kod ukrašavanja palata, i to zahvaljujući portugalskom kralju Manuelu I, koji je bio potpuno opčinjen lepotom velelepne Alhambre u Granadi pa je poželeo da svoju rezidenciju u Sintri takođe ukrasi raskošnim pločicama.U vreme masovne proizvodnje ovih pločica tokom 15.veka u Portugalu su popločavani: fasade privatnih kuća, crkve, javne ustanove,restorani, bašte, podovi, zidovi, … Tradicionalna Portugalska pločica je dimenzije 14 × 14 cm, izrađena je od gline i prekrivena raznobojnim glazurama uglavnom plavo-bele boje. Najstariji primeri azulejo danas se mogu videti u Nacionalnoj palati Sintra, koja je od 15. do kraja 19. veka bila rezidencija portugalskih vladara. Neverovatna lepota i drugačiji azulejos iz 15. vaka, pokriva zidove samostana Convento de Nossa Senhora da Conceicao u Beja. Godine 1980. u Lisabonu, nastao je Nacionalni muzej Azulejo, izložba koja prikazuje istoriju tradicionalnih portugalskih pločica iz 15. veka. Zanimljiv primeri azulejo pločice mogu se videti i na železničkoj stanici Sao Bento u Portu. Da biste videli u potpunosti lepotu i čari azulejo – morate posetiti Portugal!
Portugalske pločice azulejosPogledajte sve slike
dislike
0
 
Share on Facebook
Irska - divna zemlja sa zanimljivom i bogatom istorijom! Ali najznačajniji su srednjovekovni dvoraci okruženi jedinstvenom prirodom. Među dvorcima Irske posebno mesto zauzima Dromoland dvorac u zapadnom delu ostrva. Dvorac datira iz 15. veka, a 1460.godine je proširen sa 75 soba, sa prekrasnim enterijerima, portreti vlasnika dvorca od Donoghue i kralja Brian Boru, i oružjem na zidovima.U 1543. posljednji kralj Thomond Murhad O Brien bio prisiljen odustati od krune i zakleti se na vernost kralju Henrika VII.Umesto toga, O Brien je dobio titulu barona i titulu grofa koja se prenesila u porodic sa koljena na koljeno. Godine 1962., posljednji iz porodice O Brien - 16 Baron Inchikuin - prodao je dvorac i 375 hektara zemlje, zbog teške financijske situacije. Dvorac je postao luksuzni hotel 1997. godine, to je hotel sa pet zvezdica sa helidromom,teniskim terenom, prekrasnim jezerom, guste šume sa pešačkim stazama, vlastitim golf klubom. Dromoland dvorac nudi gostima kombinaciju moderne udobnosti i šarm starog sveta. Od poznatih u ovom hotelu su boravili: Bill Clinton, Nelson Mandela, John Travolta, Muhamed Ali, Jack Nicholson i mnoge poznate ličnosti.
Dvorac - Hotel DromolandPogledajte sve slike
dislike
1
 
Share on Facebook
Slike automobila
Autor ovih slika je umetnik Vaclav Zapadlik iz Češke. Njegov predmet rada ( tehničko crtanje) su scene iz zlatnog doba automobilizma i pokazuju mnogo više detalja od većine dela drugih umetnika. On je samouki umetnik, koji je angažovan kao automobilski crtač, njegova dela su tehnički sjajna. Sarađivao je sa prestižnim muzejm automobila Blackhawk Automotive Museum (muzej u Danville, Kalifornija), a dela mu se nalaze u galerijama u San Francisku. Radovi umetnika Vaclava su postali pravi dar za ljubitelje istorije automobilizma.
44. Fotke za ovu nedeljuPogledajte sve slike
dislike
0
 
Share on Facebook
Za ljubitelje matematike dajemo jedan zadatak. Dokažite da vam ide od ruke rešavanje matematičkih zadataka.
-------------------------------------------- Zanimacija za ovaj vikend.
Matematički zadatak – 33.
dislike
0
 
Share on Facebook
Central park je zelena oaza u čeličnoj džungli moderne metropole i popularno odredište za odmor u Njujorku. Central park je jedan od najpoznatijih delova Njujorka i vlada SAD ga je 1963. godine proglasila istorijskim obeležjem grada. Central park je veoma poznat po broju skluptura i spomenika. Među mnogim zanimljivim skulpturama može se videti i skulptura “Alisa u zemlji čuda”. Bronzana skulptura je inspirisana bajkom pisca Luisa Kerola ( Čarls Latvidž Džonson) koja je objavljena 1865. godine. Skulptura "Alisa u zemlji čuda" je postavljena 1959. godine, a naručio ju je poznati filantrop Džordž Delakorte (1894-1991) kao poklon deci Njujorka. Skulpturu je uradio špansko -američki vajar Jose de Krift. Lice Alise iz Central parka nastalo je na osnovu lika pičševe kćerke Done, koja sedi na ogromnoj pečurki, okružena sa ostalim likovima iz bajke Alisa u zemlji čuda. Skulptura je visoka 3 metra i predstavlja jedno od najomiljenijih mesta za dečje igre. U Central parku pored skulpture će se obeležiti 150-godišnjica od izdanja dečje knjige "Alise u zemlji čuda" nizom manifestacija u čast maštovitih pustolovina, popularnih likova ove dečje bajke.
Skulptura Alisa u zemlji čuda u Central parku u NjujorkuPogledajte sve slike
dislike
1