Share on Facebook
Dizajn i dekoracija sobe za bebu najlepši je kreativni posao za buduće roditelje, bake i deke. Za novog malog člana porodice obavezan je potpuni komfor i prijatno okruženje, ali i odrasli treba podjednako da uživaju u delu doma u kojem će, svakako, najčešće boraviti.

Uređenje kutka za bebu zavisi od preferencija mame i tate, pa će jedna porodica izabrati klasičan, a neka druga moderan dizajn. Zajedničko za sve roditelje je da će se potruditi da prostoru daju ličnu notu, što može da se uradi i sa mnogo manje sredstava od onih potrebnih za kupovinu gotovih rešenja. Imajući u vidu činjenicu da dolazak bebe u kuću donosi povećane troškove, dizajneri predlažu svoja rešenja kao inspiraciju. Evo i nekih konkretnih saveta.

Ukoliko roditelji žele da bojama i sadržajem istaknu pol bebe, ne bi trebalo da se oslone samo na klasične plave ili roze obrasce. Žuta i siva, na primer, zajedno deluju skladno, a zatim se za devojčice mogu dodati cvetići i mašnice, a za dečake zgrade i automobili.

Mural može brzo i jednostavno da promeni čitavu atmosferu sobe. Kreveti za decu se obično postavljaju pored zida, pa pažljivim izborom tapeta treba oplemeniti ambijent i istovremeno omogućiti mališanu da uživa u posmatranju. Zidovi se mogu dekorisati i ručno izrađenim pufnicama različitih boja ili sličnim trodimenzionalnim predmetima koji privlače pažnju deteta, a ukoliko su članovi porodice vešti neka sami naslikaju nešto u potpunosti jedinstveno.

Jedan od predloga je da se izbor dekorativnih tapeta dopuni drugim detaljima, pa da soba bude cela u stilu šume, safarija, plovidbe ili morske obale, ali se uspešno može izvesti i suprotno – kombinacija potpuno različitih tema primerena je delu stana gde dete od prvih dana stiče iskustva i razvija maštu.

Soba za bebu može da bude i dominantno bela, sa igračkama, knjigama, manjim delovima nameštaja i drugim detaljima u jarkim bojama.

Dizajneri savetuju odraslima koji nisu sigurni šta zaista žele da sami na kraju opremanja pogledaju sobu za bebu. Ukoliko im izaziva osmeh, onda je sve u redu.
dislike
0