Share on Facebook
Ovaj geotermalni gejzir pod imenom The Fly Geyser (Gejzir muva) je gejzir nastao delovanjem i radom čovekovih ruku i nalazi se oko 30 kilometara od grada Gerlache u državi Nevada, SAD. Sam čovek nije bio ni svestan da će njegov rad i majka priroda dovesti do stvaranja takve lepote. Početkom 20. veka, radnici su tražili u pustinji Nevada vodu, međutim pre nego su došli do podzemnog jezero, radovi su napušteni, a rupa je ostala. Nakon gotovo pola veka vode "je odlučila otići" van, stvarajući loptu fontana, sa prekrasnim bazenima i specifičnim terasama. Lokalno stanovništvo dugo vremena nije znalo za gejzir, on se nalazi na privatnom posedu poznatom kao Fly Ranch. Iznenađuje, međutim, njegove fotografije su se pojavile u medijima i od tada je ovo mesto postalo poznato za turiste. Direktan pristup gejziru nije moguće, odnosno ne možete mu prići ali ga zato možete gledati izdaljine. Posebnost ove vode gejzira su njegove jarke boje, voda je bogata raznim mineralima i sve vrste algi. Danas gejzir ide u visini od oko jedan i pol metara. Tokom godina, on postaje sve viši i viši. I tko zna kako će izgledati ovaj veličanstveni gejzir u budućnosti? A kako izgleda gejzir Fly možete pogledati na ovim fotografijama.Izgleda čarobno zar ne?
Najveća atrakcija Nevade, gejzir FlyPogledajte sve slike
dislike
1
 
Share on Facebook
Najromantičniji dvorac u Mađarskoj, popularno odredište među mladim parovima je lepi dvorac Borivar u grada Sekeshfehrvar. Ne samo da je Tadž Mahal simbol večne ljubavi, i u Europi postoji bajka dvorac, koji je izgrađen za voljenu ženu. Jeno Bory (1879-1959) - mađarski umetnik, arhitekta, vlastoručno je izgradio pravi dvorac za svoju voljenu ženu Ilonu Komocsin (1885-1974). Jeno Bory je trebalo 40 godina da sagradi ovaj dvorac, koji je završen 1958. godine. Da bi mogli izdržati financijski tako velik projekat, Bory prodaje većinu svojih skulptura i slika, posvećenih svojoj dragoj. Dvorac Borivar je pravo arhitektonsko remek-delo, skladna kombinacija različitih stilova: romanike, gotike, renesanse, zidovi i stubovi, kupole, pa čak i skulpture, bogato ukrašene sa terasama i ograde su izrađene od betona. Nakon njegovog završetka, Bory i njegova supruga Ilona živeli su u njemu. Bory je umro prvi, a Ilona je poživela još 15 godina. Oni imaju nekoliko dece i unučadi, koji su 1980. godine prikupili sredstava za obnovu dvorca i vraćanje sjaja spomeniku ljubavi. Danas je dvorac pretvoren u muzej, koji čuva mnogo skulptura i slika izrađenih od umetnika Bory, od kojih je većina posvećena svojoj voljenoj Iloni.Ovu jedinstvenu umetničku i arhitektonsku znamenitost, turisti rado posećuju.
Dvorac Borivar - spomenik velikoj ljubaviPogledajte sve slike
dislike
0
 
Share on Facebook
Praznik Sveti Trifun, koji slave pravoslavni vernici, a Sveti Valentin, koji je deo zapadne tradicije, obeležavaju se istovremeno, kao zaštitnici iskrene ljubavi svih hrisćana. Ovaj praznik zaljubljenih potiče iz vremena antičke Grčke i Rima, kada su slavljena božanstva plodnosti i zaštitnici svetosti bračne ljubavi i vernosti. Na Dan zaljubljenih, običaji su različiti i sve više se vezuju za potrošačko društvo, dok se u pravoslavnim hramovima i u pravoslavnim domovima na Trifundan poštuje pretežno vekovna tradicija crkve. Svetog Trifuna slave mnogobrojni esnafi, vinogradari i mehandzije.
***Dan Zaljubljenih, 14. februar, se slavi u mnogim zemljama kao praznik zaljubljenih i praznik prijateljstva. Tada parovi razmenjuju nežne poruke i poklone kao dokaz ljubavi.
Praznik Sveti TrifunPogledajte sve slike
dislike
0
 
Share on Facebook
Drezden - glavni grad savezne države Saksonije u Nemačkoj. Smešten u dolini reke Elbe u blizini češke granice. To je jedan od najzelenijih gradova u Evrope, 63% grada pokriveno je zelenilom i šumama. Zbog karakteristične barokne arhitekture, zbog izuzetnog kulturno - istorijskog značaja i slikovitosti, grad je dobio titulu " Firenca na Elbi ", ovo poređenje prvi put je zapisano u knjizi istoričara Johann Gottfried Herdera. Drezden je poznat kao grad umetnosti i kulture. Neka od najvažnijih obeležja grada su opera Semper, palata Zwinger, katolička crkva Hofkirche i protestantska Frauenkirche, a od moderne arhitekture, treba izdvojiti Novu sinagogu, bioskop UFA-Palast. Drezden je veoma popularna turistička destinacija. Prekrasne fotografije Drezdena - to je izvrsna prilika za uživanje u svim lepotama velikog grada na daljinu.
Drezden -  grad luksuza i umetnosti!Pogledajte sve slike
dislike
0
 
Share on Facebook
Za ljubitelje matematike dajemo jednu mozgalicu. Ovaj zadatak će vas sigurno razdrmati… Možete li otkriti rešenje ove matematičke mozgalice?

-------------------------------------------- Zanimacija za ovaj vikend.
Matematički zadatak – 39.Pogledajte sve slike
dislike
2
 
Share on Facebook
Borakaj - jedno od najlepših ostrva u centralnom delu filipinskog arhipelaga. Malo ostrvo Borakaj nalazi se 2 km severozapadno od ostrva Panaj. Njegova površina - nešto više od 10 kvadratnih kilometara, a dužine 7 km i širine 1-3 km. Ali, uprkos maloj veličini, Borakaj je jedno od glavnih turističkih područja na Filipinima, za odmor na plaži, ronjenje i surfanje. Dugo vremena, ostrvo je bilo malo poznato u svetu, te 1970.godine, taj "raj na zemlji" slučajno je otkriven. I danas, nakon "otkrića", Borakaj je postao jedno od najboljih odmarališta u svetu. Obala borakajska je zaista rajska, sa belim peskom, čistim morem. Najpoznatiji deo Borakaja je četiri kilometra duga plaža, koja je poznata po sitnom belom pesku. Baš zato se i zove Bela plaža (White beach). Uz obalu se nalaze brojni kafići i restorani koji nude jela različitih naroda sveta. Ovde možete pronaći zabavu za celu noć. Osim sportova na vodi na ostrvu Borakaj se nude i izletnički programi. Možete ići na izlet brodom oko ostrva, neki brodovi imaju transparentno dno. U 2013. godini ovaj raj je proglašen za drugu najbolju ostrvsku destinaciju na svetu, pored Palavana.
Ostrvo iz snova Borakaj,  FilipiniPogledajte sve slike
dislike
0
 
Share on Facebook
Previše hladno za kupanje u bazenu, ali za ove majmune to je najbolji način da se razhlade na vrućem južnoafričkom vremenu.
dislike
1
 
Share on Facebook
Recoleta - jedno od najlepših i najpoznatijih groblja na svetu, smešten u Buenos Airesu, Argentina. Zapravo to ne izgleda kao tradicionalno groblje u smislu te reči - to je pravi grad s uskim i širokim ulicama, veličanstvenim grobnicama, malom kapelom i čarobnim skulpturama. Groblje Recoleta - površine šest hektara, cvetnjak, klupe i kapela, posetioci ovde mogu lutati doslovno satima, slušajući priče vodiča o lokalnim atrakcijama. Pokop na ovom groblju danas, mesto je toliko skupo da Argentinci se šale da je lakše kupiti luksuzni dom u Buenos Airesu nego grobnicu u Recoleta. Dvadesetjedan predsednik Argentine je sahranjen na ovom groblju, njihova voljena Eva Peron, dva Nobelovca … brojni lekari i očito najbrojniji su bogataši. Nikom, ni moć ni slava ili pak novac nisu obezbedili večnost ovoga sveta. Bez obzira na veličinu grobnice, svi su ovde isti.
Groblje Recoleta, Buenos Aires, ArgentinaPogledajte sve slike
dislike
0
 
Share on Facebook
Tim američkih naučnika koji je predvodio profesor Terry Sejnowski je otkrio da ukoliko bi svaka sinapsa bila u stanju da zabeleži 4,7 bita informacija, ljudski mozak bi mogao uskladištiti 1.000.000.000.000.000 bajtova podataka, odnosno jedan petabajt. Jedan petabajt podataka jednak je 13,3 godina televizijskih HD snimaka, 4,7 milijardi knjiga ili 670 miliona internet stranica.
Kolekcija primene velikih brojeva. Pročitajte ove zanimljive informacije i činjenice, te ako vam se dopadaju podelite ih sa svojim prijateljima!
13. Mala kolekcija zanimljivostiPogledajte sve slike
dislike
1
 
Share on Facebook
Kori Vajt iz Kanade, majka četvero dece, snimila je video o tome kako sprema na spavanje svoje bebe: 8-meseci stare trojke i dvogodišnju ćerku.
dislike
0