Share on Facebook
Gotovo na samom severu Tanzanije, blizu kenijske granice, nalazi se slano jezero Natron. Ovo jezero ima visoku stopu isparavanja, jer je manje od 3 metra dubine. Jezero Natron je na veoma visokoj nadmorskoj visini, što je jednako 600 metara, između izumrlih vulkana. Jezero hrani reka Evaso Ngiro, kao i termalni izvori.
Ovo jezero ima jedinstvenu hemiju, sa smešom mineralnih soli i kombinacije ostalih minerala, posebno sa natrijum karbonatom ima nivo alkalnosti blizu do amonijaka. Voda je topla - može dostići temperaturu i do 60 ° C . Iako većina vrsta ne može podnijeti vruću vodu jezera, endemske vrste algi (koje jezeru daju crvenu boju) ovde žive sasvim udobno. Neverovatno kad je suva sezona jezero ima divanu crvenu ili svetlo roze boju(to se dešava zbog mikroorganizama na dnu jezera) a za vreme kišne sezone, voda ima uobičajenu plavo - sivu boju.
Natron jezero je jedno od najvažnijih lokacija za flamingose u ovom delu Afrike, s obzirom da upravo ovdje grade svoja gnezda. Nećete videti jezero kao Natron nigde drugde na planeti. Pogledajte boju jezera na fotografijama !
dislike
0