Registrovani korisnici mogu postavljati video klipove i kratke tekstove-viceve kao i komentare pod svojim imenom,
takodje dobijaju i obavestenje preko emaila kada neko odgovori na njihov komentar.
Share on Facebook
userZanimacija
Za one koji nisu upoznati s fraktalima - fraktalna grafika - jedan od modernih i originalnih umetničkih oblika stvorenih matematičkim formulama. Stvaranje fraktalnog umetničkog dela ne sastoji se u crtanju ili dizajnu, već programiranju. Fraktalna umetnost nije ograničena na slike. To može biti animacija, 2D i 3D grafika, pa čak i muzika. Danas ćemo se upoznati s delima neobičnog umetnika koji stvara fraktalne slike uz pomoć matematičkih formula. Sylvia Cordedda rođena je 1991. godine u gradu Carrari (Italija). U prilično kratkom vremenu, Sylvia je uspela stvoriti niz neverovatnih dela fraktalne grafike.Ljudima kojima matematika nije jača strana nije lako razumeti svu ovu čaroliju tako jednostavno. Zato uživajmo u zadivljujućim delima nadarene umetnice!
Pogledajte sve slike Fraktalna grafika umetnika Sylvia Cordedda


dislike
0
Broj komentara: 0
Share on Facebook
userZanimacija
Najduža stambena zgrada na svetu, Karl-Marx-Hof, nalazi se u četvrti Heiligenstadt u austrijskom glavnom gradu Beču. Izgrađena između 1927 i 1930. godine, građevina duga 1.100 metara i ima četiri tramvajske stanice i tunel kroz koji prplazi saobračaj. Sve je to bilo uključeno u dizajn, kao nastavak gradskih ulica i saobraćajnog toka. Jedna od oko 400 novih javnih stambenih kompleksa izgrađena od strane socijaldemokrata, da obezbede stanovanje hiljadama porodica koje su ostale bez svojih domova nakon Prvog svetskog rata. Karl-Mark-Hof zauzima površinu od 156.000 kvadratnih metara. U zgradi se nalazi 1.382 stana, površine od 30 do 60 m2 , kao i mnoge pogodnosti, uključujući vrtiće, igrališta, porodilišta, zdravstvene službe, biblioteke, perionice, omladinske centre, poštu, apoteke i 25 drugih prodavnica. I danas se zgrada koristi za stanovanje.
Pogledajte sve slike Karl-Marx-Hof: Zgrada duga kilometar


dislike
0
Broj komentara: 0
Share on Facebook
userZanimacija
Kalanchoe - jedna od retkih biljaka koja ima dve najvažnije funkcije - ukrasnu i lekovitu. Ovaj gusti cvet je poreklom s Madagaskara. To je višegodišnja biljka koja pripada porodici sukulenata, rod obuhvata oko 200 vrsta sočne biljke. Ovaj rod je vrlo bogat raznim vrstama i oblicima uspravnih i puzajućih grmova i polu-grmova s mesnatim sočnim listovima. Kalanchoe je srednje visine (15-30 cm) sa jako razgranatim stabljikom. Listovi su prilično veliki, duguljasti – jaki s glatkom sjajnom površinom, zelenim ivicama sa crvenom granicom. Cveta počev od februara, nekoliko meseci sa malim crvenkastim cvetovima, prikupljenim u složenom gustom cvatu. Postoje sorte sa roze, žutom, narandžastom i ljubičastim cvetovima. Uz ukrasnu privlačnost, kalanchoe se aktivno koristi u medicinske svrhe. Kalanchoe je prilično skromna biljka koja se lako može uzgajati kod kuće.
Pogledajte sve slike Kalanchoe - jedna od retkih biljaka


dislike
0
Broj komentara: 0
Share on Facebook
userZanimacija
Velika Britanija je preplavljena mnogim istorijskim misterijama, a jedna od njih je Margat Šel Groto, podzemni prolaz koji se nalazi u gradu Margate u okrugu Kent. Pećina je otkrivena 1835. godine. Skoro sve površine zidova i plafona Grota pokrivene su mozaikom izrađenim isključivo iz školjki lokalnog porekla. Ukupna površina mozaika je 190 kvadratnih metara, ukrašen sa skoro 4,6 miliona školjki. Pećina se sastoji od podzemnog prolaza visine 2,4 m i dužine 21 m, završavajući pravougaonom sobom (oltarskom komorom) oko 5 do 6 m. Svrha izgradnje strukture je nepoznata, neki tvrde da mesto ima religijski značaj i da je izgrađeno pre više od 3.000 godina. Margat Šel Groto predstavlja jednu od najvećih nerešenih misterija na svetu. Tajanstvenost pećine od školjki svake godine sve više i više ima interes kod turista iz celog sveta koji se žele diviti stvaranju ruku nepoznatih majstora.
Pogledajte sve slike Tajanstveni podzemni koridor školjki


dislike
0
Broj komentara: 0
Share on Facebook
userZanimacija
Ostrvo Jeju je najveće ostrvo u J. Koreji (oko 3 puta veće od Singapura) i mesto sa jedinstvenom prirodom. Jedno od najposjećenijih mesta na ostrvu je park Hallima. Park Hallima je pre skoro 50 godina umetno stvorio čovek po imenu Son Bom Gyu. U parku postoji velika raznolikost cveća, tu su i vrtovi patuljastog drveća i kamenja. U Hallim parku možete se diviti bizarnom obliku stabala koja raste u običnim posudama.Također u parku nalazi se i vrt tropskih biljaka, wildflowers i palmi, vodeni vrt i vrt prekrasnih ptica. Možete prošetati pored paunova i drugih ptica koje šetaju na besplatnoj ispaši. I možete hraniti ptice i sitne glodare iz dlana svoje ruke. Park se razlikuje od ostalih tropskih parkova što u njemu imaju jedinstvene prirodne pećine lave – prva pećina se zove Hopje, a druga Sanion.U Hallimu se nalazi izložbena dvorana vulkanskog kamena sa velikim brojem uzoraka. Park Hillim je uključen u UNESCO-ov popis svetske baštine.
Pogledajte sve slike Park Hallim u Južnoj Koreji


dislike
0
Broj komentara: 0
Share on Facebook
userZanimacija
Muzej Vasa je pomorski muzej u Štokholmu na ostrvu Djurgardenu. Vasa je jedini brod iz 17.veka koji je preživio do danas, skoro potpuno očuvan. Brod je potonuo na svom prvom putovanju 1628. godine, i to prilikom samog isplovljavanja. Zbog veličine, potonuo je za samo nekoliko minuta i pod vodom ostao 333 godine. Sve do 1961, kada su ga izvukli, godinama ga sušili i rekonstruisali. Brod "Vasa" je sagrađen po naredbi švedskog kralja Gustava Adolfa. Zahvaljujući činjenici da je sačuvano više od 95 posto izvornih elemenata strukture, kao i stotine uklesanih skulptura, Vasa je jedinstvena umetnička vrednost i jedna od najistaknutijih svetskih turističkih atrakcija. Brod je prikazan u posebno izgrađenom muzeju u Štokholmu. Film o Vasi prikazan je na šesnaest jezika. Muzej Vasa je otvoren 1990. godine, a posećuje ga više turista nego bilo koji drugi muzej u Skandinaviji. Štokholm vredi posetiti čak i za Vasu samo.
Pogledajte sve slike Muzej Vasa  u Štokholmu jedan je od najboljih na svetu


dislike
0
Broj komentara: 0
Share on Facebook
userZanimacija
Dok voz ide maksimalnom brzinom u Japanu jedan putnik se zabavio uz eksperiment koji je izveo. On je četiri predmeta (kovanicu, hemijsku olovku, mobilni i flašicu vode) postavio uspravno i skoro da se nisu pomerali pri brzini voza od 350 km/h.


dislike
0
Broj komentara: 0
Share on Facebook
userZanimacija
Wuppertal je najveći grad u regiji Bergisches Land u Nemačkoj i važan ekonomski, obrazovni, industrijski i kulturni centar. Prema sadašnjem imenu, Wuppertal postoji na mapi sveta tek nešto više od osamdeset godina. Ranije na ovoj lokaciji bili su dva relativno velika grada Elberfeld i Barmen i sela Ronsdorf, Cronenberg i Favinkel. Godine 1929. spajili su se u novu administrativnu jedinicu pod nazivom Barmen-Elberfeld. A 1930. godine, nakon istraživanja stanovnika novog grada, preimenovana je u Wuppertal. Današnje ime Wuppertal u bukvalnom prevodu znači "dolina na reci Vuper". Ali mnogo pre ovog događaja, region se smatrao kolevkom industrijalizacije i ostaje do danas. Radna specijalizacija ostavila je svoj utisak na arhitektonsko nasleđe grada - postoje izvrsne palate, gotičke i barokne katedrale. Ali tu je reka Wupper, dugačka 20 km, a iznad reke je pruga sa visećim tramvajem otvorena 1901. godine, neverovatna inženjerska struktura. Pruga je duga 13,3 km na visini od oko 12 m iznad reke Wupper. Simbol grada i njegova glavna atrakcija poznati “leteći”tramvaj za transport građana i jedn je od retkih takvih tramvaja u svetu. Kroz prozor tramvaja koji leti iznad zemlje otvara se veličanstvena panorama Wuppertala - grad koji pažljivo čuva prošlost i nadamo se za budućnost.
Pogledajte sve slike Wuppertal: grad sa visećim tramvajem


dislike
0
Broj komentara: 0
Share on Facebook
userZanimacija
Afričko tulipan drvo ili Spathodea - zimzelena egzotična biljka iz porodice Bignoniaceae. Također se zove "stablo vatre". Biljka cveta skoro cele godine, ali njegova dekorativnost nije samo u cvetovima. Čak i kad ovo stablo ne cveta, zahvaljujući raskošnom lišću i dalje ima lep ukrasni izgled. Stablo Spathode u prirodnim uslovima raste u veliko drvo, dostigne visinu od 25 metara s velikom krunom, gde među rezbarenim smaragdnim lišćem cveta mnoštvo cvetova. Kada se uzgaja u zimskim vrtovima, biljka ne prelazi više od 2 metra. Cvetovi su svetle narandžaste boje s žutim rubom, tamno crvene ili žute boje. Čaše cveta su uvek uzdignute, a nakon kiše ova lepota je ispunjena vodom. Koru, lišće i cvetovi koriste se u tradicionalnoj afričkoj medicini za lečenje malarije, edema, dizenterije i gastrointestinalnih poremećaja. Seme je jestivo. Spathodeus mnogi smatraju najlepšim cvetnim drvetom na svetu, čija je domovina zapadna i centralna Afrika, ali danas se može naći širom sveta.
Pogledajte sve slike Egzotična lepota: Afričko tulipan drvo


dislike
0
Broj komentara: 0
Share on Facebook
userZanimacija
Mandale su duhovni i ritualni simboli u hinduizmu i budizmu koji predstavljaju unverzum. Ova drevna sanskrtska reč znači "krug", a mandale su zaista prepoznatljive uglavnom svojim koncentričnim krugovima i drugim geometrijskim figurama. U najosnovnijem obliku mandale je kvadrat koji sadrži krug sa nekoliko koncentričnih krugova ili manjih kvadrata iznutra. Mandala je ukrašena tradicionalnom ikonografijom, koja obuhvata mnoge drevne duhovne simbole. U tibetanskom budizmu, mandale se stvaraju obojenim peskom. Ova praksa je poznata kao dul-tson-kyil-khorus, što bukvalno znači "mandala obojenog praha". Istorijski gledano, mandala je stvorena od sitno mlevenog kamena kombinovanog sa poludragim kamenjem.Tradicionalno, četiri monaha rade zajedno na jednoj mandali, gde je svaki zadužen za svoju četvrtinu. Sa velikim strpljenjem, monasi polažu čestice peska, radeći u pravcu od centra ka periferiji mandele. Jedna mandala se može stvoriti za nekoliko sedmica. Uprkos ogromnoj količini napornog rada i vremena za stvaranje peščane mandale, život mandele je kratak. Ubrzo nakon njihovog završetka, monasi namerno uništavaju mandalu kako bi pokazali da ništa ne traje zauvek.
Pogledajte sve slike Peščane mandale: tibetanska umetnost


dislike
0
Broj komentara: 0