Registrovani korisnici mogu postavljati video klipove i kratke tekstove-viceve kao i komentare pod svojim imenom,
takodje dobijaju i obavestenje preko emaila kada neko odgovori na njihov komentar.
Share on Facebook
userZanimacija
Kalanchoe - jedna od retkih biljaka koja ima dve najvažnije funkcije - ukrasnu i lekovitu. Ovaj gusti cvet je poreklom s Madagaskara. To je višegodišnja biljka koja pripada porodici sukulenata, rod obuhvata oko 200 vrsta sočne biljke. Ovaj rod je vrlo bogat raznim vrstama i oblicima uspravnih i puzajućih grmova i polu-grmova s mesnatim sočnim listovima. Kalanchoe je srednje visine (15-30 cm) sa jako razgranatim stabljikom. Listovi su prilično veliki, duguljasti – jaki s glatkom sjajnom površinom, zelenim ivicama sa crvenom granicom. Cveta počev od februara, nekoliko meseci sa malim crvenkastim cvetovima, prikupljenim u složenom gustom cvatu. Postoje sorte sa roze, žutom, narandžastom i ljubičastim cvetovima. Uz ukrasnu privlačnost, kalanchoe se aktivno koristi u medicinske svrhe. Kalanchoe je prilično skromna biljka koja se lako može uzgajati kod kuće.
Pogledajte sve slike Kalanchoe - jedna od retkih biljaka


dislike
0
Broj komentara: 0
Share on Facebook
userZanimacija
Velika Britanija je preplavljena mnogim istorijskim misterijama, a jedna od njih je Margat Šel Groto, podzemni prolaz koji se nalazi u gradu Margate u okrugu Kent. Pećina je otkrivena 1835. godine. Skoro sve površine zidova i plafona Grota pokrivene su mozaikom izrađenim isključivo iz školjki lokalnog porekla. Ukupna površina mozaika je 190 kvadratnih metara, ukrašen sa skoro 4,6 miliona školjki. Pećina se sastoji od podzemnog prolaza visine 2,4 m i dužine 21 m, završavajući pravougaonom sobom (oltarskom komorom) oko 5 do 6 m. Svrha izgradnje strukture je nepoznata, neki tvrde da mesto ima religijski značaj i da je izgrađeno pre više od 3.000 godina. Margat Šel Groto predstavlja jednu od najvećih nerešenih misterija na svetu. Tajanstvenost pećine od školjki svake godine sve više i više ima interes kod turista iz celog sveta koji se žele diviti stvaranju ruku nepoznatih majstora.
Pogledajte sve slike Tajanstveni podzemni koridor školjki


dislike
0
Broj komentara: 0
Share on Facebook
userZanimacija
Ostrvo Jeju je najveće ostrvo u J. Koreji (oko 3 puta veće od Singapura) i mesto sa jedinstvenom prirodom. Jedno od najposjećenijih mesta na ostrvu je park Hallima. Park Hallima je pre skoro 50 godina umetno stvorio čovek po imenu Son Bom Gyu. U parku postoji velika raznolikost cveća, tu su i vrtovi patuljastog drveća i kamenja. U Hallim parku možete se diviti bizarnom obliku stabala koja raste u običnim posudama.Također u parku nalazi se i vrt tropskih biljaka, wildflowers i palmi, vodeni vrt i vrt prekrasnih ptica. Možete prošetati pored paunova i drugih ptica koje šetaju na besplatnoj ispaši. I možete hraniti ptice i sitne glodare iz dlana svoje ruke. Park se razlikuje od ostalih tropskih parkova što u njemu imaju jedinstvene prirodne pećine lave – prva pećina se zove Hopje, a druga Sanion.U Hallimu se nalazi izložbena dvorana vulkanskog kamena sa velikim brojem uzoraka. Park Hillim je uključen u UNESCO-ov popis svetske baštine.
Pogledajte sve slike Park Hallim u Južnoj Koreji


dislike
0
Broj komentara: 0
Share on Facebook
userZanimacija
Muzej Vasa je pomorski muzej u Štokholmu na ostrvu Djurgardenu. Vasa je jedini brod iz 17.veka koji je preživio do danas, skoro potpuno očuvan. Brod je potonuo na svom prvom putovanju 1628. godine, i to prilikom samog isplovljavanja. Zbog veličine, potonuo je za samo nekoliko minuta i pod vodom ostao 333 godine. Sve do 1961, kada su ga izvukli, godinama ga sušili i rekonstruisali. Brod "Vasa" je sagrađen po naredbi švedskog kralja Gustava Adolfa. Zahvaljujući činjenici da je sačuvano više od 95 posto izvornih elemenata strukture, kao i stotine uklesanih skulptura, Vasa je jedinstvena umetnička vrednost i jedna od najistaknutijih svetskih turističkih atrakcija. Brod je prikazan u posebno izgrađenom muzeju u Štokholmu. Film o Vasi prikazan je na šesnaest jezika. Muzej Vasa je otvoren 1990. godine, a posećuje ga više turista nego bilo koji drugi muzej u Skandinaviji. Štokholm vredi posetiti čak i za Vasu samo.
Pogledajte sve slike Muzej Vasa  u Štokholmu jedan je od najboljih na svetu


dislike
0
Broj komentara: 0
Share on Facebook
userZanimacija
Dok voz ide maksimalnom brzinom u Japanu jedan putnik se zabavio uz eksperiment koji je izveo. On je četiri predmeta (kovanicu, hemijsku olovku, mobilni i flašicu vode) postavio uspravno i skoro da se nisu pomerali pri brzini voza od 350 km/h.


dislike
0
Broj komentara: 0
Share on Facebook
userZanimacija
Wuppertal je najveći grad u regiji Bergisches Land u Nemačkoj i važan ekonomski, obrazovni, industrijski i kulturni centar. Prema sadašnjem imenu, Wuppertal postoji na mapi sveta tek nešto više od osamdeset godina. Ranije na ovoj lokaciji bili su dva relativno velika grada Elberfeld i Barmen i sela Ronsdorf, Cronenberg i Favinkel. Godine 1929. spajili su se u novu administrativnu jedinicu pod nazivom Barmen-Elberfeld. A 1930. godine, nakon istraživanja stanovnika novog grada, preimenovana je u Wuppertal. Današnje ime Wuppertal u bukvalnom prevodu znači "dolina na reci Vuper". Ali mnogo pre ovog događaja, region se smatrao kolevkom industrijalizacije i ostaje do danas. Radna specijalizacija ostavila je svoj utisak na arhitektonsko nasleđe grada - postoje izvrsne palate, gotičke i barokne katedrale. Ali tu je reka Wupper, dugačka 20 km, a iznad reke je pruga sa visećim tramvajem otvorena 1901. godine, neverovatna inženjerska struktura. Pruga je duga 13,3 km na visini od oko 12 m iznad reke Wupper. Simbol grada i njegova glavna atrakcija poznati “leteći”tramvaj za transport građana i jedn je od retkih takvih tramvaja u svetu. Kroz prozor tramvaja koji leti iznad zemlje otvara se veličanstvena panorama Wuppertala - grad koji pažljivo čuva prošlost i nadamo se za budućnost.
Pogledajte sve slike Wuppertal: grad sa visećim tramvajem


dislike
0
Broj komentara: 0
Share on Facebook
userZanimacija
Afričko tulipan drvo ili Spathodea - zimzelena egzotična biljka iz porodice Bignoniaceae. Također se zove "stablo vatre". Biljka cveta skoro cele godine, ali njegova dekorativnost nije samo u cvetovima. Čak i kad ovo stablo ne cveta, zahvaljujući raskošnom lišću i dalje ima lep ukrasni izgled. Stablo Spathode u prirodnim uslovima raste u veliko drvo, dostigne visinu od 25 metara s velikom krunom, gde među rezbarenim smaragdnim lišćem cveta mnoštvo cvetova. Kada se uzgaja u zimskim vrtovima, biljka ne prelazi više od 2 metra. Cvetovi su svetle narandžaste boje s žutim rubom, tamno crvene ili žute boje. Čaše cveta su uvek uzdignute, a nakon kiše ova lepota je ispunjena vodom. Koru, lišće i cvetovi koriste se u tradicionalnoj afričkoj medicini za lečenje malarije, edema, dizenterije i gastrointestinalnih poremećaja. Seme je jestivo. Spathodeus mnogi smatraju najlepšim cvetnim drvetom na svetu, čija je domovina zapadna i centralna Afrika, ali danas se može naći širom sveta.
Pogledajte sve slike Egzotična lepota: Afričko tulipan drvo


dislike
0
Broj komentara: 0
Share on Facebook
userZanimacija
Mandale su duhovni i ritualni simboli u hinduizmu i budizmu koji predstavljaju unverzum. Ova drevna sanskrtska reč znači "krug", a mandale su zaista prepoznatljive uglavnom svojim koncentričnim krugovima i drugim geometrijskim figurama. U najosnovnijem obliku mandale je kvadrat koji sadrži krug sa nekoliko koncentričnih krugova ili manjih kvadrata iznutra. Mandala je ukrašena tradicionalnom ikonografijom, koja obuhvata mnoge drevne duhovne simbole. U tibetanskom budizmu, mandale se stvaraju obojenim peskom. Ova praksa je poznata kao dul-tson-kyil-khorus, što bukvalno znači "mandala obojenog praha". Istorijski gledano, mandala je stvorena od sitno mlevenog kamena kombinovanog sa poludragim kamenjem.Tradicionalno, četiri monaha rade zajedno na jednoj mandali, gde je svaki zadužen za svoju četvrtinu. Sa velikim strpljenjem, monasi polažu čestice peska, radeći u pravcu od centra ka periferiji mandele. Jedna mandala se može stvoriti za nekoliko sedmica. Uprkos ogromnoj količini napornog rada i vremena za stvaranje peščane mandale, život mandele je kratak. Ubrzo nakon njihovog završetka, monasi namerno uništavaju mandalu kako bi pokazali da ništa ne traje zauvek.
Pogledajte sve slike Peščane mandale: tibetanska umetnost


dislike
0
Broj komentara: 0
Share on Facebook
userZanimacija
Rio Celeste je pravi dragulj nacionalnog vulkanskog parka Tenorio. Ova reka je jedna od najspektakularnijih reka Kostarike. Posebnost Rio Celeste je njena boja - voda u reci je svetlo plava, kao da je obojeno bojom. Nastaje spajanjem dve male, apsolutno transparentne reke. No, na mestu njihovg spajanja doista dolazi čudo - voda postaje neverovatno plava. Do nedavno naučnici nisu mogli u potpunosti objasniti zašto Rio Celeste ima tako neobično plavu boju. Mnoge hipoteze su iznesene, među kojima postoji poseban mineralni sastav vode, ili blizina reke do vulkana Tenorio. Sada je pouzdano poznato da plava boja proizlazi iz fizičkog fenomena disperzije. To je uzrokovano prisutnošću nekih minerala u vodi reke, odražavajući sunčevu svetlost koja uzrokuje tako neverovatnu boju. Vode jedne reke koja hrane Rio Celeste sadrže veliku količinu belkastog minerala alumosilikata, koji se sastoji od aluminija, silicija i kiseonika. Taj mineral igra ključnu ulogu u odrazu plave boje na suncu. Ali zašto ovaj mineral plavi samo vodu Rio Celeste? Odgovor leži u veličini čestica. Ustanovljeno je da su čestice alumosilikata u plavoj reci tri puta veće (566nm) i tu postižu dovoljnu veličinu da refleksija plave boje u spektru bude vidljiva ljudskom oku. Duž toka ove reke mogu se naći mnogobrojni izvori, gejziri i vodopadi. Lokalna legenda kaže da je Bog posle slikanja neba, oprao plave četkice u reci koja sada nosi ime Rio Celeste.
Pogledajte sve slike Svetlo plava reka - Rio Celeste, Kostarika


dislike
0
Broj komentara: 0
Share on Facebook
userZanimacija
Matematički zadatak za male genijalce. Koje jaje je najskuplje? Rezultat do kog ste došli pišite nam u komentaru.
Tim zanimacija.com želi vam dobro raspoloženje za vikend!
Pogledajte sve slike Matematički zadatak – 98.


dislike
0
Broj komentara: 1