Registrovani korisnici mogu postavljati video klipove i kratke tekstove-viceve kao i komentare pod svojim imenom,
takodje dobijaju i obavestenje preko emaila kada neko odgovori na njihov komentar.
Share on Facebook
userZanimacija
Wuppertal je najveći grad u regiji Bergisches Land u Nemačkoj i važan ekonomski, obrazovni, industrijski i kulturni centar. Prema sadašnjem imenu, Wuppertal postoji na mapi sveta tek nešto više od osamdeset godina. Ranije na ovoj lokaciji bili su dva relativno velika grada Elberfeld i Barmen i sela Ronsdorf, Cronenberg i Favinkel. Godine 1929. spajili su se u novu administrativnu jedinicu pod nazivom Barmen-Elberfeld. A 1930. godine, nakon istraživanja stanovnika novog grada, preimenovana je u Wuppertal. Današnje ime Wuppertal u bukvalnom prevodu znači "dolina na reci Vuper". Ali mnogo pre ovog događaja, region se smatrao kolevkom industrijalizacije i ostaje do danas. Radna specijalizacija ostavila je svoj utisak na arhitektonsko nasleđe grada - postoje izvrsne palate, gotičke i barokne katedrale. Ali tu je reka Wupper, dugačka 20 km, a iznad reke je pruga sa visećim tramvajem otvorena 1901. godine, neverovatna inženjerska struktura. Pruga je duga 13,3 km na visini od oko 12 m iznad reke Wupper. Simbol grada i njegova glavna atrakcija poznati “leteći”tramvaj za transport građana i jedn je od retkih takvih tramvaja u svetu. Kroz prozor tramvaja koji leti iznad zemlje otvara se veličanstvena panorama Wuppertala - grad koji pažljivo čuva prošlost i nadamo se za budućnost.
Pogledajte sve slike Wuppertal: grad sa visećim tramvajem


dislike
0
Broj komentara: 0
Share on Facebook
userZanimacija
Afričko tulipan drvo ili Spathodea - zimzelena egzotična biljka iz porodice Bignoniaceae. Također se zove "stablo vatre". Biljka cveta skoro cele godine, ali njegova dekorativnost nije samo u cvetovima. Čak i kad ovo stablo ne cveta, zahvaljujući raskošnom lišću i dalje ima lep ukrasni izgled. Stablo Spathode u prirodnim uslovima raste u veliko drvo, dostigne visinu od 25 metara s velikom krunom, gde među rezbarenim smaragdnim lišćem cveta mnoštvo cvetova. Kada se uzgaja u zimskim vrtovima, biljka ne prelazi više od 2 metra. Cvetovi su svetle narandžaste boje s žutim rubom, tamno crvene ili žute boje. Čaše cveta su uvek uzdignute, a nakon kiše ova lepota je ispunjena vodom. Koru, lišće i cvetovi koriste se u tradicionalnoj afričkoj medicini za lečenje malarije, edema, dizenterije i gastrointestinalnih poremećaja. Seme je jestivo. Spathodeus mnogi smatraju najlepšim cvetnim drvetom na svetu, čija je domovina zapadna i centralna Afrika, ali danas se može naći širom sveta.
Pogledajte sve slike Egzotična lepota: Afričko tulipan drvo


dislike
0
Broj komentara: 0
Share on Facebook
userZanimacija
Mandale su duhovni i ritualni simboli u hinduizmu i budizmu koji predstavljaju unverzum. Ova drevna sanskrtska reč znači "krug", a mandale su zaista prepoznatljive uglavnom svojim koncentričnim krugovima i drugim geometrijskim figurama. U najosnovnijem obliku mandale je kvadrat koji sadrži krug sa nekoliko koncentričnih krugova ili manjih kvadrata iznutra. Mandala je ukrašena tradicionalnom ikonografijom, koja obuhvata mnoge drevne duhovne simbole. U tibetanskom budizmu, mandale se stvaraju obojenim peskom. Ova praksa je poznata kao dul-tson-kyil-khorus, što bukvalno znači "mandala obojenog praha". Istorijski gledano, mandala je stvorena od sitno mlevenog kamena kombinovanog sa poludragim kamenjem.Tradicionalno, četiri monaha rade zajedno na jednoj mandali, gde je svaki zadužen za svoju četvrtinu. Sa velikim strpljenjem, monasi polažu čestice peska, radeći u pravcu od centra ka periferiji mandele. Jedna mandala se može stvoriti za nekoliko sedmica. Uprkos ogromnoj količini napornog rada i vremena za stvaranje peščane mandale, život mandele je kratak. Ubrzo nakon njihovog završetka, monasi namerno uništavaju mandalu kako bi pokazali da ništa ne traje zauvek.
Pogledajte sve slike Peščane mandale: tibetanska umetnost


dislike
0
Broj komentara: 0
Share on Facebook
userZanimacija
Rio Celeste je pravi dragulj nacionalnog vulkanskog parka Tenorio. Ova reka je jedna od najspektakularnijih reka Kostarike. Posebnost Rio Celeste je njena boja - voda u reci je svetlo plava, kao da je obojeno bojom. Nastaje spajanjem dve male, apsolutno transparentne reke. No, na mestu njihovg spajanja doista dolazi čudo - voda postaje neverovatno plava. Do nedavno naučnici nisu mogli u potpunosti objasniti zašto Rio Celeste ima tako neobično plavu boju. Mnoge hipoteze su iznesene, među kojima postoji poseban mineralni sastav vode, ili blizina reke do vulkana Tenorio. Sada je pouzdano poznato da plava boja proizlazi iz fizičkog fenomena disperzije. To je uzrokovano prisutnošću nekih minerala u vodi reke, odražavajući sunčevu svetlost koja uzrokuje tako neverovatnu boju. Vode jedne reke koja hrane Rio Celeste sadrže veliku količinu belkastog minerala alumosilikata, koji se sastoji od aluminija, silicija i kiseonika. Taj mineral igra ključnu ulogu u odrazu plave boje na suncu. Ali zašto ovaj mineral plavi samo vodu Rio Celeste? Odgovor leži u veličini čestica. Ustanovljeno je da su čestice alumosilikata u plavoj reci tri puta veće (566nm) i tu postižu dovoljnu veličinu da refleksija plave boje u spektru bude vidljiva ljudskom oku. Duž toka ove reke mogu se naći mnogobrojni izvori, gejziri i vodopadi. Lokalna legenda kaže da je Bog posle slikanja neba, oprao plave četkice u reci koja sada nosi ime Rio Celeste.
Pogledajte sve slike Svetlo plava reka - Rio Celeste, Kostarika


dislike
0
Broj komentara: 0
Share on Facebook
userZanimacija
Matematički zadatak za male genijalce. Koje jaje je najskuplje? Rezultat do kog ste došli pišite nam u komentaru.
Tim zanimacija.com želi vam dobro raspoloženje za vikend!
Pogledajte sve slike Matematički zadatak – 98.


dislike
0
Broj komentara: 1
Share on Facebook
userZanimacija
Najveće svetsko čokoladno uskršnje jaje izloženo je u hotelu Fairmont u Dubaiju. Slatki proizvod - najveći od onih koji su ikada proizvedeni u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Hotelski slastičar Romainu Kastetu i njegov tim vredno su radili pune četiri sedmice kako bi napravili ovu slatku atrakciju. Jaje je napravljeno od 80 kg crne čokolade i 55% tamne čokolade. Njegova visina je više od 2,5 metra, ukupna težina 200 kg, a kalorična vrednost je 436 hiljada kalorija. Slatka atrakcija izložena je u centralnom atrijumu hotela “Fairmont Dubai” i tu će biti izložena sve do 8. aprila.
Pogledajte sve slike Najveće čokoladno uskršnje jaje u Dubaiju


dislike
0
Broj komentara: 0
Share on Facebook
userZanimacija
Cvet sakura smatra se nacionalnim simbolom zemlje i oplemenjuje lepotu japanskih žena. U Japanu dolazi proleće kad je cela zemlja obojana u beloj i ružičastoj boji. Tako cvetaju trešnje. Japanci to nazivaju divlja trešnja ili planinska višnja. Posvuda u Japanu cvetaju trešnje - u planinama, na obalama reka i parkova. U Japanu ima više od 300 različitih vrsta trešnje. Japanci su toliko fascinirani lepotom procvatalih trešnji, da u ovoj zemlji predstavlja ritual diviti se ovom stablu, običaj zvani ,, hanami ". To je omiljeni praznik. Sakura počinje cvetati svake godine krajem marta. Dan za posmatranje i uživanje u lepoti trežnjinog cveta smatra se slobodnim danom. Pre pristupanja praznika svi mediji obaveštavaju kada cvet trešnje počinje cvetati i na kojim mestima je najbolje posmatrati ovaj proces. Cvetovi trešnje traju nekoliko dana, a ponekad samo nekoliko sati, a ovo je povezano sa Japancima sa prolaznošću svih zemaljskih stvari. Ovaj period je izvrsna prilika da putujete u Japan. Festivali Hanami među stanovnicima zemlje su veoma popularni - to je divna prilika da provodite vreme sa rođacima i prijateljima. Neki japanski putuju kroz gradove zemlje, u svakoj od njih gledaju cvet trešnje. Sakura cvetanje je odlično vreme za Japan, kada turisti iz celog sveta dođu u zemlju da se dive ovom neverovatnom fenomenu prirode.
Pogledajte sve slike Sakura cvetni festival u Japanu


dislike
0
Broj komentara: 0
Share on Facebook
userZanimacija
Iinteresantne kuće na svetu
Na svetu ima puno predivnih i zanimljivih građevina. Kreativni ljudi, rade u korist celog čovečanstva, uključuju nove i nove ideje u arhitekturi.
Pročitajte ove zanimljive informacije i činjenice, te ako vam se dopadaju podelite ih sa svojim prijateljima!
Pogledajte sve slike 31. Mala kolekcija zanimljivosti


dislike
0
Broj komentara: 0
Share on Facebook
userZanimacija
James Lee - američki umetnik korejskog porekla. Godine 1981. umetnik se preselio u SAD, u Kaliforniju, gde je glavna tema njegovih radova lepota krajolika. Slike Jamesa Leea na prvi pogled fasciniraju izvanrednom lepotom krajolika, bogatstvo boja, izuzetna umetnost i lirska percepcija sveta, pa čak i spokojstvo. Svaka slika umetnika daje puno pozitivnih i radosnih utisaka. Pogledajte slike umetnika Jamesa Lee - to su američki krajolici: nestvarani ali lepi.
Pogledajte sve slike Radovi umetnika James Lee


dislike
0
Broj komentara: 0
Share on Facebook
userZanimacija
Jedan od najlepših botaničkih vrtova na svetu je Kirstenbosch, koji se nalazi u gradu Cape Town (Južna Afrika). Ovaj botanički vrt danas se prostire na 528 hektara, a osnovan je 1913. godine na istočnim padinama planine Table pored Cape Town-a, za očuvanje i uzgoj južnoafričkih biljaka, uključujući one koje su ugrožene. Prvi direktor vrta je profesor Harold Pearson, čiji se grob nalazi među jedinstvenom vegetacijom vrta. Šetajući uličicama vrta možete se spotaknuti na granitni keltski krst, na kojem je napisan natpis "Ako tražite njegov spomenik, pogledajte okolo". Nacionalni botanički vrt Kirstenbosch ima jednu od najbogatijih zbirki botaničkog fonda (barem 7000 biljnih vrsta). U zimskom vrtu Kirstenboscha (staklenika u zatvorenom prostoru) koncentrisane su biljke iz različitih područja Afrike, a na otvorenom prostoru vrta raste flora Cape područja, među kojima se osobito razlikuje proteus zbirka (ovaj cvet je nacionalni simbol Južne Afrike). Dakle, Kirstenbosch igra važnu ulogu u očuvanju autohtonih vrsta Južne Afrike. Zanimljivo je da je Kirstenbosch bio prvi botanički vrt na svetu koji je bio uključen u popis zaštićenih mesta UNESCO-ve svetske baštine 2004. godina. Takođe je vredno napomenuti da se najbolji primeri flore koji se uzgajaju u ovom botaničkom vrtu godišnje izlažu na svetski poznatoj izložbi cveća u Londonu.
Pogledajte sve slike Najveći botanički vrt na svetu - Kirstenboscha


dislike
0
Broj komentara: 0